Olja
Lešnikovo olje
Visoka vsebnost nasičenih in mononenasičenih maščobnih kislin mu dajeta odpornost na visoke temperature, zato je izjemno primeren za peko slaščic. Lešnikovo olje se lahko uporablja za suho, utrujeno, zrelo, ter mastno in vneto ter aknasto kožo. Zaradi hipoalergijskega vpliva pa je primerno tudi za nego občutljive in zahtevne kože (dojenčki). Primerna naj bi bila tudi uporaba olja kot masažno sredstvo, saj naj bi zaradi svoje sestave blagodejno vplival na bolečine v mišicah. Uživanje olja naj bi zaradi bogate sestave ugodno vplivalo na prebavo, koncentracijo, pozornost in spomin. Orehovo olje Orehovo olje je zelo občutljivo za oksidacijo, zato ni primerno za peko ali cvrtje; uporabljamo ga za začinjenje in zabelo že pripravljenih jedi. Zaradi blagega okusa in prefinjene arome ga dodajamo jedem, ki ne vsebujejo zelo aromatičnih sestavin z močno izraženimi okusi. Orehovo olje dobrodejno vpliva na vse tipe kože. Kožo hrani, neguje, napenja in obnavlja. Uporablja se lahko tudi na suhi, poškodovani in oboleli koži. Nanos orehovega olja na lasišče pa ima ugoden vpliv na poškodovane in suhe lase. Uživanje orehovega olja blagodejno vpliva na celotno telo. Marelično olje V kuhinji ga uporabljajo predvsem kot dodatek k tradicionalnim jedem italijanskega porekla. Zaradi hranljivih in vlažilnih sposobnosti blagodejno vpliva na zaščito kože in las. Lahko se uporablja pri občutljivi, suhi, vneti, razdraženi in zreli koži, hvaležni pa vam bodo tudi lasje, saj jih krepi od korenin do konice in jim vrača lesk . Vaša koža bo gladka, mehka in prožna, lasje pa mehki in sijoči. Uživanje mareličnega olja pa naj bi dobrodejno vplivalo na srce in ožilje, možganske celice ter procese staranja. Konopljino olje Konopljino olje je občutljivo na toploto, zato ga priporočamo za popestritev hladnih jedi, solat, polivk, hladnih omak in namazov. Pestra kombinacija maščobnih kislin blagodejno vpliva na naravno odpornost vaše kože in odpornost imunskega sistema. Uporablja se lahko za nego poškodovane, občutljive in izsušene kože, ter za nego opeklin in lažjih kožnih obolenj. Zaradi svoje sestave olje pozitivno vpliva na predmenstrualni sindrom, preprečevanje bolezni srca in ožilja, kot tudi na odpravljanje težav in bolečin, ki se pojavljajo zaradi rakavih obolenj, shizofrenije ali multiple skleroze. Laneno olje Laneno olje se lahko uporablja kot popolna ali delna zamenjava drugih rastlinskih olj pri pripravi hladnih jedi (solate, polivke itd.) ali kot dodatek kuhanim ohlajenim jedem. Ko laneno olje dodajamo v prehrano, ga moramo obvezno kombinirati z večjimi količinami antioksidantov (vitamin C, E, selen.). Uživanje lanenega olja, naj bi ugodno vplivalo na celotno telo. Lahko se uporablja za nego suhe, razpokane in poškodovane kože, hvaležni pa vam bodo tudi lasje, saj jih krepi in jim vrača sijaj. Mandljevo olje Hladno stiskano nerafinirano mandljevo olje ni primerno za uporabo pri visokih temperaturah. Uporablja se lahko kot samostojno mazilo ali kot dodatek izdelkom za nego kože. Ugodno vpliva na poškodovano, razdraženo, suho, grobo in predvsem zahtevno kožo, ki kaže blage znake kožnih obolenj. Primeren je tudi za nego kože dojenčkov, kot tudi nego kože nosečnic. Blagodejno vpliva tudi na lase, saj se lahko uporabi pri suhih poškodovanih laseh brez leska. Uporabljamo ga lahko tudi za odstranjevanje ličil. Olje grozdnih pešk Zdrži temperature do 216°C, zato je primerno tako za pripravo hladnih jedi in solat, kot tudi za kuhanje, cvrtje in pečenje, saj se pri segrevanju ne tvorijo telesu škodljive snovi. S svojo visoko vsebnostjo esencialnih maščobnih kislin blagodejno vpliva na delovanje kože, krepi njeno vitalnost ter ji daje sijoč in naraven videz. Zadržuje naravno vlago kože, ter ugodno vpliva na njeno obnovo, zaradi česar se lahko uporablja pri suhi in zreli koži, kot tudi pri suhih laseh. Sojino olje Hladno stisnjena sojina semena dajo olje bogato z lecitinom, ki poveča topnost maščob v krvnem obtoku in tako preprečuje njihovo nalaganje v žilnih stenah. Vsebuje tudi isoflavone. Sojino olje lahko uporabljamo za pripravo solat, solatnih krem, in drugih hladnih jedi, pa tudi za dušenje in pečenje. Ne priporočamo pa ga za cvrtje, saj lahko pri višjih temperaturah oddaja neprijeten vonj po ribah. Sojine beljakovine so praktično enake kot so beljakovine v mesu ali v jajcih. Priporočamo ga za dietno in vegetarijansko prehrano. Sezamovo olje Sezamovo olje vsebuje ogromno aminokislin, kalcija, kalija, fosforja, železa, vitamina B, E in je bogato z esencialnimi nenasičenimi maščobnimi kislinami, voski, fosfati in naravnimi antioksidanti. Lahko se uporablja pri mastni in problematični koži, primeren pa je tudi za vse tipe, kot tudi za nego nežne otroške kože. V kombinaciji z oljčnim oljem blagodejno neguje lase ter lasišče. Pestra sestava maščobnih kislin lahko blagodejno vpliva na celotno telo. Arašidovo olje Bogata sestava arašidovega olja vsebuje 50% maščob, okoli 25% beljakovin in 10% ogljikovih hidratov, predvsem škroba. Vsebujejo precej beta karotena, vitamina E in vitaminov B skupine, od rudnin pa kalij, fosfor, magnezij in veliko železa. Olje je zelo prilubljeno v južnoindijski kuhinji, pogosto pa se uporablja tudi v kitajski kuhinji. Zaradi svoje sestave je primerno za kuhanje pri visokih temperaturah in cvrenju. Olje makadamije Olje makadamije priporočamo za hladno pripravo jedi in pripravo solat. Makadamija orešček ne vsebuje holesterola in je bogat mono nenasičenih maščobnih kislin. Raziskave so pokazale, da imajo mono nenasičene maščobne kisline pozitiven učinek na visoko vsebnost maščobe v krvi. Ljudje ki so aktivni (športniki, najstniki, otroci v odraščanju…) potrebujejo nepopustljiv vir energije za ves dan. Arganovo olje Za puščavske Berbere je arganovo drevo "drevo življenja". Poleg prehrane ga uporabljajo tudi kot blažilno sredstvo pri sončarici in luskavici. Pomaga pri zniževanju holesterola, arteriosklerozi in revmi, dezinficira rane ter revitalizira kožo. Za kozmetične potrebe se uporablja samo nepraženo hladno stiskano arganovo olje. Olje Črne Kumine Seme je po okusu rahlo grenko in pikantno. Vonj spominja na koromač ali janež. Olje črne kumine vsebuje več kot 100 komponent kot so eterična olja, minerali, vitamini, encimi. Olje vsebuje več kot 58% esencialnih maščob, med njimi omega 6 in omega 3 maščobe. Že stoletja uporabljajo olje črne kumine za odpravljanje težav, povezanih z alergijami. Zdravilne učinke pripisujejo predvsem visoki vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin in s tem povezanimi substancami kot so nigelin, nigelon timokinon in naravna vitamina A in E. |
Povezave
|